Kleurenblindheid (Daltonisme)


Een ander woord voor kleurenblindheid is daltonisme en komt vaker bij jongens voor dan bij meisjes. Spelenderwijs hebben wij met de ontwikkeling van ons eerste boek geprobeerd rekening te houden met mensen die kleurenblind zijn.

 

Gemiddeld is 1 op de 20 mensen kleurenblind. Heb je een kind in de klas of thuis dat ‘nog steeds de kleuren niet kent?’ Hij of zij is tenslotte al 6 jaar en zit in groep 3, maar… kent de kleuren nog steeds niet! Hoeveel kinderen of volwassenen ken jij die kleurenblind zijn?

 

Mensen met daltonisme kunnen soms één of alle kleuren niet zien, hoewel de laatste categorie zelden voorkomt. 

 

Ben je leerkracht? De kans bestaat dat een kind in je klas kleurenblind is , maar dat dat (nog) niet bekend is bij jou en/of de ouders. Maar 'die jongen of dat meisje uit je klas' (her)kent nog steeds de kleuren niet. Omdat het kind de kleuren niet (her)kent, ontwikkelt hij ook een achterstand op andere gebieden, o.a. omdat kleuren natuurlijk over het algemeen een onderdeel zijn van het dagelijks leven.
Een kind met daltonisme heeft dan uiteraard een grotere kans op een grote(re) achterstand dan gemiddeld en 'moet misschien maar een jaartje overdoen.’
Er is dus een kans dat deze leerling kleurenblind is. Doe eens een kleurentest!

 

Een gemiddelde van 1 op de 20 is een aantal dat we niet zomaar kunnen verwaarlozen. Ook bestaat de kans dat deze kinderen zich niet begrepen voelen. Jonge kinderen kunnen immers maar moeilijk uitleggen waarom ze nog steeds niet weten welke kleur die auto heeft. Wij van Ikra Uitgeverij vonden dus dat we hier in Het kleurenpalet van de juf aandacht aan moeten besteden. In het onderdeel 'patronen' kun je hopelijk binnenkort lezen op welke wijze wij hiermee om zijn gegaan.